• Gratis verzending v.a. 60,-
Binnenkort zijn hier producten beschikbaar. Vraag het ons...

Tips voor het wassen van uw babykleding

 • 28 maart 2013
 • Barbara de Jong - Hellemink
 • 0 reacties
Als je hoogzwanger bent of net bent bevallen van een baby’tje wordt het je vaak wel verteld, maar wij zetten graag de belangrijkste tips voor jou op een rij, zodat jouw babykleertjes altijd goed gewassen zijn.

Tip 1: Maak je wasmachine goed schoon

e zult het vast weleens eerder gedaan hebben, maar bij babykleertjes wassen is het extra belangrijk dat je zorgt dat je wasmachine goed schoon is. De vuile was komt schoon uit je wasmachine, maar dat vuil is niet verdwenen. Vuil, vet, maar ook resten van schoonmaakmiddelen en wasverzachter blijven in je wasmachine achter. Daarom moet je niet vergeten om je wasmachine van tijd tot tijd goed te reinigen. Zodra jij een baby’tje hebt is dit extra belangrijk. Je kunt de wasmachine reinigen door een lege trommel op 90 °C te laten draaien. Voeg een beetje soda of natuurazijn toe om alle viezigheid en nare geurtjes te verwijderen. Zo is jouw wasmachine klaar voor een babywasje!

Tip 2: Babykleertjes niet te heet wassen

Deze tip vloeit direct voort uit de vorige tip. Omdat je de wasmachine dagelijks of soms zelfs meerdere dagen gebruikt, zal de wasmachine snel weer vies zijn. Dit komt omdat je al snel meerdere wassen draait per dag als je kleine kinderen hebt. Daarom wordt het vaak aangeraden om babykleding te wassen op een temperatuur van 60 graden om alle bacteriën te doden. Maar daar zitten een paar nadelen aan. Tegenwoordig is het de bedoeling om energiezuinig te wassen en daarom staat de temperatuur tegenwoordig bijna altijd op 30 graden ingesteld. Zuinig is het dus niet. Daarnaast is het ook nog eens zo dat babykleertjes vaak erg kwetsbaar zijn. Bij je eigen kleding is het vaak al vervelend als je kledingstukken gekrompen uit de was komen, maar bij babykleding is een klein beetje krimp al genoeg om er voor te zorgen dat jouw kleintje zijn of haar kleding niet meer aan kan.

Daarom raden wij het eigenlijk alltijd af om babykleding op 60 °C te wassen. Daarentegen zou je het beddengoed en hydrofiele luiers wel op 60 graden kunnen wassen. Kijk wel altijd goed naar de waslabels in je baby- en kinderkleding om te voorkomen dat de kleding beschadigd of krimpt. Vergeet ook niet om je wasmachine van tijd tot tijd weer te reinigen.Nieuwere wasmachines hebben vaak ook speciale programma’s om babykleding te wassen. Heb je niet zo’n programma, dan kan je het beste babykleertjes voor een programma op 30 graden kiezen.

Tip 3: Was babykleren voordat je ze aantrekt

Het huidje van je baby is erg gevoelig en raakt snel geïrriteerd. Daarom is goed om babykleding te wassen, voordat jij de kleding aantrekt bij je je baby. Zo voorkom je irritatie en heb je ook minder kans op allergische reacties op het huidje van je baby.

Tip 4: speciaal wasmiddel

Als je kindje net geboren is, is het heel kwetsbaar. Ook het huidje is erg gevoelig. Bovendien ontdek je na de geboorte van je kindje pas of het allergieën heeft of andere aandoeningen, zoals eczeem, die ervoor kunnen zorgen dat de huid snel geïrriteerd raakt.

Daarom doe je er goed aan om babykleding te wassen met een speciaal wasmiddel. Zo voorkom je huidirritatie door bepaalde ingrediënten of parfum in het wasmiddel. Er zijn verschillende merken, zoals Robijn en Neutral, die speciale wasmiddelen voor baby’s hebben. Deze wasmiddelen zijn dermatologisch getest en hebben een neutrale PH-waarde. Zo weet je zeker dat het wasmiddel niet schadelijk is voor je kindje.


Tip 5: Gebruik geen wasverzachter

Een wasverzachter zorgt voor fris en zacht wasgoed. Maar bij het wassen van babykleding raden wij wasverzachter af om het te gebruiken. Met name in de eerste maanden, moet je hier voorzichtig mee zijn. Een wasverzachter bevat namelijk veel geur- en kleurstoffen, die huid van je kleintje kunnen irriteren. Na een aantal maanden, is het kinderhuidje wat aangesterkt en weet je ook of je kindje allergieën heeft. Dan kan je langzaam maar zeker wasverzachter toevoegen.

Tip 6: Strijken

Strijken doen we steeds minder. Maar ga je babykleertjes wassen, dan is strijken een belangrijke stap om de kleding goed schoon te krijgen. Een deel van de bacteriën in babykleding kan je tijdens het wassen doden. Door vervolgens zo heet mogelijk te strijken kan je de overige bacteriën doden. Een voordeel van het strijken van babykleding is natuurlijk dat het gemakkelijk in de kast past en je kleintje er ook direct mooi uitziet in zijn of haar kreukvrije outfit.

Tip 7: Doe babykleding niet in de droger

Je kunt babykleding na het wassen wel in de droger doen, maar het is beter om deze aan het wasrek te laten drogen. Omdat babykleertjes al zo klein zijn, kan een klein beetje krimp er al voor zorgen dat jouw baby’tje zijn kleertjes niet meer past. En dat zou zonde zijn.


Tip 8: Duurzame babykleding wassen

Duurzame babykleding wordt steeds belangrijker. Het is niet alleen beter voor de productieketen van de kleding, maar ook de kwaliteit van kleding en het materiaal staat hierbij centraal. Zo kan je bio-katoen kleding bij ons kopen. Dit is katoen dat geproduceerd is zonder gebruik van meststoffen en pesticiden. Deze kleding is ook veiliger voor jouw kinderen.

Merken als Noppies en Name It produceren meer en meer duurzame kleding van biologische katoen, maar er zijn ook een aantal merken die alleen maar biologische katoen gebruiken.

Naast deze tips voor babykleding wassen, hebben wij nog een aantal algemene wastips voor jou op een rijtje gezet.

 • Check altijd de wassymbolen op de kleding voordat je gaat wassen.
 • Was je kleding altijd binnenstebuiten om verkleuringen en beschadigingen aan de buitenkant te voorkomen.
 • Sorteer je was op kleur, maar ook op materiaalsoort. Gooi materialen zoals wol, katoen en linnen dus niet door elkaar in de wasmachine.
 • Kies het juiste wasprogramma voor jouw kleding.
 • Doe je wasmachine niet te vol, zodat alles goed schoon kan worden.
 • Haal de was direct uit de wasmachine als het programma is afgerond.
 • Laat je wasmachine na het wassen openstaan, zodat deze kan luchten en niet zo snel vies wordt of gaat ruiken.

  babykleding wassen

Reactie plaatsen

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekijk andere berichten